Voor de wedstrijd het dak van het Jaar 2018 waar wij als bedrijf voor genomineerd zijn is er een interview afgenomen door het vakblad Steildak dit volledige interview en foto’s zijn te lezen op www.steildak.nl editie 6.
Het dak van een woonhuis in Voorhout had te kampen met condens- en lekkageproblemen. Toen dakdekker Roy Appelo van R.A. Daktechniek uit Oegstgeest poolshoogte kwam nemen, moest hij zich wel even op het achterhoofd krabben. Door goed overleg met diverse partijen is de dakrenovatie tot een goed eind gebracht.
Het verantwoordelijke dakdekkersbedrijf is een relatief jonge organisatie en met vier medewerkers ook relatief klein. Toch heeft het bedrijf, dat zich onlangs aansloot bij de Stichting Dakmeester, al enkele aansprekende projecten uitgevoerd. Eén daarvan is het bestuurscentrum in Voorhout en enkele panden van de gemeente Leiden. Door deze referenties kwam het bedrijf in beeld om te komen kijken naar een dak dat al enige tijd problemen kende. Het betreft een gedeelte van het dak van een woonhuis in Voorhout dat nagenoeg plat is, maar wel is bedekt met dakpannen. In het kader van een volledige dakrenovatie werd voor dit gedeelte een structurele oplossing gezocht.
Helling van 5 graden
Zoals bekend, worden dakpannen doorgaans toegepast op daken met een hellingshoek van minimaal 15 graden. Voor flauwere hellingen (7-15 graden) heeft fabrikant Monier het bekende Low Pitch Systeem beschikbaar, een combinatie van grootformaat dakpannen en een waterdichte, dampdoorlatende onderconstructie. Het systeem bestaat uit een onderplaat met een minimale dikte van 18 mm en een waterkerende laag.
Maar hoe om te gaan met een dakhelling onder de 7 graden? Het hele dak van het hier besproken woonhuis in Voorhout heeft een helling van 5 graden. Het was oorspronkelijk waterdicht gemaakt met behulp van een bitumineuze dakbedekking. De dakpannen zijn er vervolgens uit esthetische overwegingen op aangebracht. Op zich geen gekke gedachte, het dak werd in constructief opzicht beschouwd als plat dak en is ook als zodanig waterdicht gemaakt.
Die vlieger ging echter niet op. De waterhuishouding van het dak was duidelijk anders dan waarop was gerekend. De gebouwschil is letterlijk de huid van het gebouw en moet dus in staat zijn om te ‘ademen’. Dat was in de oorspronkelijke situatie niet mogelijk, men had te kampen met condensatieproblemen en (ter plaatse van de bevestiging van de tengels) lekkages. Het dakdekkersbedrijf ging in overleg met Monier en heeft het dak uiteindelijk uitgevoerd met het zogeheten Divoroll Preminium WU onderdaksysteem. Het betreft een waterdichte, dampdoorlatende folie, waardoor vocht van binnen naar buiten kan uitwasemen. Dit project betekent een primeur voor de Nederlandse markt.
De aansluitnaden van deze folie worden waterdicht afgewerkt door middel van föhnen. De speciale latten van 2.5 cm dik werden 45 graden gezaagd en worden eerst op de folie geschroefd en vervolgens waterdicht afgewerkt met een speciaal ontwikkelde afsluitingsband. Deze afdichtingsband wordt middels föhnen aangebracht op de folie, zodat een waterdichte afsluiting ontstaat. Tenslotte is aan de dakvoet, boven de dakgoot, een afwateringsprofiel geplaatst. Door de geringe helling stroomt het water namelijk heel traag: het profiel moet ervoor zorgen dat het water ook echt de dakgoot in stroomt en niet de kans krijgt om door te sijpelen in de gevel. Het dak is afgewerkt met Monier Rubin 9V dakpannen.
Er hoefde door het dakdekkersbedrijf geen (extra) isolatielaag te worden toegepast. De isolatie is aan de binnenkant van het dak aangebracht en voldeed nog aan alle eisen en wensen. Tijdens de werkzaamheden hoefde enkel hier en daar een kleine reparatie te worden uitgevoerd.
Geen standaard klus
Appelo geeft aan dat dit werk beduidend meer tijd en aandacht heeft gekost dan een standaard klus, omdat het een nieuwe methode betreft en dus een voor het bedrijf een ongebruikelijke werkmethode. “Dit systeem vraagt een grotere nauwkeurigheid dan het gewone dakpannenwerk,” aldus Appelo. “Vooral aan de verwerking van de onderdakfolie en de waterdichte tengelbevestiging is zorgvuldig aandacht besteed. Ook de aansluitingen, zoals bij dakdoorvoeren en binnen- en buitenhoeken zijn net even iets anders dan een dakdekker gewend is. Het is dus niet zo dat iedereen die weet hoe een pannendak wordt gemaakt direct met het systeem aam de slag kan. Hiertoe dient men een training bij de fabrikant te volgen.”
Het werk is inmiddels naar volle tevredenheid afgerond. Appelo vertelt dat hij verwacht dit systeem in de toekomst nog wel vaker te zullen toepassen: “Er zijn alleen niet zo veel pannendaken met een dergelijk geringe helling. Wat dat betreft was dit echt een bijzonder werk.”
Roy Appelo