Witte dakbedekking

Witte dakbedekking

Witte dakbedekking geeft gebouwen een geheel andere uitstraling dan donkergekleurde dakbedekking.  Daarnaast kan toepassing van witte dakbedekking, ook wel cool roof dakbedekking, voordelen hebben boven zwarte daken.

Voordelen van witte dakbedekking

 • Energiebesparend
  Witte reflecterende dakbedekking vermindert in bijna alle gevallen de koellast. Dat komt door de reflectie van de zonnestralen door de witte dakbedekking. Door de vermindering van de koellast bespaart u energie.
 • Beter binnen comfort
  De witte afwerking weerkaatst warmte van de zon. Bij te veel warmte in of boven het gebouw blijven het dakoppervlak en de onderliggende binnenruimte daardoor koeler.
 • Langere levensduur van het dak
  Een meer constante en lagere temperatuur op het dak komt de levensduur van het dak ten goede.
 • Milieubewuste oplossing
  De gemiddelde temperatuur in de gebouwde stedelijke omgeving is hoger dan in de omliggende landelijke omgeving. Met nadelige gevolgen voor de leefbaarheid. Een belangrijke oorzaak van het hitte-eiland effect is de absorptie van zonnewarmte door de in de stad aanwezige donkere materialen. Aanleg van een licht, koel dak, dat warmte weerkaatst in plaats van absorbeert is een maatregel om het hitte-eiland effect te verminderen.

Witte reflecterende dakbedekking

De kunststof TPO-dakbedekking is leverbaar in de kleur reflectie wit. Deze speciale reflecterende witte kleur zorgt voor een verkoelende werking. De verkoelende werking wordt aangeduid met een SRI (Solar Reflectance Index) waarde. De dakbedekking in reflectie wit heeft een hoge indicatieve SRI waarde van boven de 100. Hierbij is vastgesteld dat een dak met de afwerking reflectie wit 85% van de zonnestralen weerkaatst en 92% van de opgenomen warmte weer afgeeft aan de omgeving in plaats van aan de onderliggende ruimte. Dit betekent naast een aangenamere binnentemperatuur, minder energiekosten, doordat het energieverbruik van airconditioninginstallaties zal afnemen.

 • Een bijkomend en heel groot zonne-energie voordeel is dat die reflectie deels weer wordt opgenomen door zonnepanelen.