Dakbedekking Den Haag

Artikel – Dakpannen

Normaliter kunnen dakpannen pas worden gelegd op daken met een hellingshoek van minimaal 15 graden. Om in te spelen op de groeiende vraag naar woningen met bijna platte daken ontwikkelde Monier het Low pitch Systeem, waarmee daken met een hellingshoek vanaf 7 graden al kunnen worden belegd met pannen. Dit kan door een combinatie van een speciale ontwikkelde grootformaat dakpan en een waterdichte maar dampdoorlatende onderconstructie.

Een te tackelen probleem bij een dakhelling flauwer dan 15 graden is de waterdichtheid. Monier heeft dat opgelost door het Low Pitch Systeem te voorzien van een waterkering.

De onderconstructie is minstens zo belangrijk : die bestaat uit een onderplaat met een minimale dikte van 18 mm.

Maar wat nu te doen met een dakhelling onder de 7 graden? R.A.Daktechniek heeft als eerste bedrijf in Nederland in overleg met Monier een dak uitgevoerd met een hellingshoek van 5 graden met het speciale Divoroll Preminium WU onderdaksysteem deze nieuwe folie is waterdicht aan te brengen en tevens dampdoorlatend, waardoor binnenvocht wel naar buiten kan uitwasemen. De aansluitnaden van de Divoroll Preminium WU folie worden waterdicht afgewerkt door middel van föhnen. De tengels worden eerst geschroefd op de folie en daarna nog eens waterdicht afgedekt door speciaal afdichtingsband. Door middel van een föhnen wordt het afdichtingsband op de folie aangebracht zodat er een waterdichte tengel afsluiting is. Door in de constructie te schroeven ontstaat er weliswaar een gat in de constructie, maar het systeem zorgt hier voor een barrière tegen binnensijpelend water waardoor de waterdichtheid is gewaarborgd. Tot slot wordt er een afwateringsprofiel geplaatst aan de dakvoet, boven de dakgoot. De afwatering op het onderdak gaat door de geringe helling heel langzaam. Het profiel moet ervoor zorgen dat dit water ook echt in de dakgoot afwatert en niet de kans krijgt door te sijpelen in de gevel. Tot slot is het dak belegd met Monier Rubin 9V dakpannen.

Men benadrukt ook de milieuvriendelijkheid van het systeem: een hellend dak met dakpannen betekent 50 tot 80 % minder CO2-emissie dan iedere andere dakbedekking voor hellende daken.

Dit systeem vraagt een grotere nauwkeurigheid dan het gewone dakpannen werk.

Vooral aan de verwerking van de onderdakfolie en de waterdichte tengelbevestiging is zorgvuldig aandacht besteed. Ook de aansluitingen, zoals bij dakdoorvoeren en binnen en buitenhoeken zijn net even iets anders dan een dakdekker gewend is. Het is dus niet zo dat iedereen die weet hoe een pannendak wordt gemaakt direct met het systeem aan de slag kan. Dakdekkersbedrijven die het nieuwe Divoroll Preminium WU systeem willen toepassen dienen een training te volgen in het trainingscentrum van Monier om de juiste verwerking te waarborgen.

R Appelo

R.A.Daktechnek